Стара Загора, ул. Княз Борис 100, +359 882 889 222, +359 883 60 50 20, office@condorholiday.bg
Начало / Пътеписи / Мексико... Защо Маите са оставили този Рай?

Мексико... Защо Маите са оставили този Рай?

/---снимки---/

Мексико..Страната на Сомбрерото…Текилата…Пончото??

Не Мексико е Раят слезнал на земята…Мексико е страната на Маите,белите плажове и синята вода.

Със своята невероятна история Мексико остава най-красивата загадъчна страна и най-загадъчната красива страна….

Но нека да се съсредоточа на Ривиера Мая…Или сега разбрах защо Маите са избрали точно тази част на Мексико за да се заселят и да извървят своят невероятен живот.

Канкун

Столицата на забавлението в Мекиско…Високи Хотели..Плажове…Високи Хотели Дискотеки…дискотеки..дискотеки и пак дискотеки…

Може би Канкун ми напомни донякъде на Слънчев Бряг преселено с ненужно много  Хотели и дискотеки които нямат край…

Тук живота кипи на макс…24 часа в денонощието. Няма как да не се забавлявате.Канкун е и най-богатата част на Мексико,изкуствено построен курорт през 1970 година на този красив полупостров с цел да развие туризма в Мексико.

 

Ривиера Мая

Колкото повече слизаме надолу към Щата Юкатан започваме да се влюбваме в Мексико….Да там също има невероятни хотели но от тук започват райските плажове и…всички руини на Маите…. Тук имате чувството,че сте в една живописна рисунка с много история.

На Ривиера Мая се намира най-запазеното крайбрежно селище на Маите Тулум.

Потапяте се в техния невероятен живот…сядате на скалата която има изглед на  до ден днешно запазеният плаж на маите и мечтаете…

Ривиера Мая е популярна дестинация за почивка,защото тук дискотеките не са на всяка крачка както в Канкун,тук зоната е разпръсната,на разстояние от 30 КМ има над 25 огромни и супер луксозни Хотели.

 

Чичен Ица

е бил политически и културен център на маите в северната част на полуостров Юкатан, Мексико. Чичен Ица се намира на 1,5 км южно от неголямото градче Писте, намиращо се на магистралата, свързваща двата големи града в северен Юкатан – Мерида и Канкун.

Един от главните архитектурни паметници на територията на Чичен Ица е Храмът на Кукулкан,който представлява 9-степенна пирамида с височина 24 метра, с широки стълбища по всяка една от страните.Симетричното разположение, строгата ориентираност по посоките на света и броят на стъпалата на стълбищата символизират годишните времена,месеците и броя на дните. По време на пролетното и есенното равноденствие е можело да се наблюдава как слънчевите лъчи падат върху камъните на пирамидата по такъв начин,че Пернатият змей Кукулкан, чиито глава и опашка са изсечени на върха и в основата на пирамидата, като че ли оживява и извивайки се започва да изпълзява от храма.Нещо толкова невероятно,че ако не го бях видял наистина не бих повярвал..но ето,че го видях и просто останах изумен…Маите са велики хора!!!

До наше време са се  запазили и статуи на божества с характерна стилизация и пластична форма, релефи, богати с растителна и геометрична орнаментика, произведения на пластиката и художествените занаяти.Освен това в града е имало седем стадиона за популярните тогава игри с топка. Тези игрални площадки са имали удивителни акустични свойства: двама души, единият от които се е намирал в Северния храм, а другият – в Южния (от двете страни на стадиона), са могли съвсем спокойно да разговарят помежду си, при това без въобще да напрягат гласа си, въпреки че са на разстояние 150 метра един от друг. Освен това никой друг (освен ако не стои много близо до разговарящите) не е могъл да чуе техния разговор.Тази забележителна особеност може да се наблюдава и до ден днешен, и всички туристи могат да я изпробват.Историята на стадиона е много интересна.Тук различните племена са играли така наречения Майски Футбол..като е имало два капитана,победителите от играта е трябвало да обезглавят капитана си нещо като жертвоприношение за боговете. (Странно кой капитан би искал да победи? J

 Недалеч от центъра на Чичен Ица е разположен „Кладенецът на смъртта“, в който е живял Юм Чаак – богът на дъжда и влагата.

ТУЛУМ

Тулум е на трето място по посещаемост сред всички руини от епохата на маите в Мексико, изпреварен само от Теотихуакан и Чечен Ица

 Тулум, това градче, разположено на стотина километра южно от прочутия мексикански курорт Канкун и почти толкова известния Плая дел Кармен, се гордее със съвсем друга забележителност - каменните руини на древния град на маите.

Затова, озовете ли се някога на тази част от Мексиканската ривиера, отбийте се в Тулум, дори да не знаете каква е разликата между поза лотос и поза кобра.

Руините на Тулум са разположени на високи скали над Карибско море, горе-долу точно срещу Каймановите острови, Куба и Ямайка. Възходът си градът постига през XIII-XV в. И благодарение на яките се укрепления (на езика на маите тулум означава стена) е устоявал на обсади и нашествия.

Градът оцелява цели 70 години след като испанските конкистадори започват да покоряват Мексико и най-вероятно запада, тъй като жителите му са покосени от болести, пренесени от Стария свят.

Тулум изпада в забрава в продължение на векове и е преоткрит в средата на XIX в., когато двама изследователи – американец и англичанин, обикалят полуостров Юкатан и описват приключенията си в книга.

Те остават толкова приятно изненадани колко добре са запазени древните храмове, стени, пазари, къщи и укрепления в Тулум и не след дълго той вече е популярна туристическа атракция. (Истински разцвет обаче преживява през последните години, когато заради живописната природа и великолепните плажове в съседното градче, което се казва Тулум, разбира се, се заселват множество европейци и американци.)

Зад руините на крепостните стани на Тулум (на места дебелината им е 8 метра) се крият множество интересни постройки, най-важните сред които са три – Ел Кастильо, Храмът на фреските и Спускащия се бог.

Ел Кастильо е древно светилище, но си е спечелил това название, тъй като на испанците им приличал повече на цитадела, отколкото на храм. Храмът на фреските е богато украсен, но не с фрески, а с барелефи, които напомнят изображенията в Парижкия кодекс, една от малкото оцелели книги на маите.

Храмът на Спускащия се бог пък е наречен така заради изображенията на божество, което някои наричат и Гмуркащ се бог.

Тук може спокойно да седнете на известната скала на мечтите,да погледате Карибско море и да мечтаете отново да се върнете тук.....Това наистина магическо място взе много голяма част от моето сърце

Хората

Мексиканците са от този тип хора които са много затворени в себе си и не разговарят много с чужденци…Интересното което ми стана е това,че много се държат и подкрепят…Учтиви са въпреки ниския стандарт на живот.Но в тази зона има повече чужденци от колкото Мексиканци.

Водата и слънцето

Тук мога да оставя много изречения..Първо смея да кажа,че съм обиколил много плажове,морета и океани…Но това което видях тук на Мексиканския залив..не бях виждал никъде…Второ пясъка е наистина брашно….бял като сняг,водата ,палмите…всичко е като снимка

Водата винаги е топла и невероятно чиста.Красота..красота и пак красота…..Единствения проблем който имах по тези плажове е,че не исках да си тръгвам ,гмруркане,шнорхелинг,посещение на Островите -"Кузумел" и "Женския Остров (Isola De Mujeres),това са само малка част от нещата които може да видите на тази невероятно красива земя..Наречена МЕКСИКО

„На всеки мой приятел или клиент препоръчвам да посети МЕКСИКО ЗАДЪЛЖИТЕЛНО!!!!“  Тодор Иванов,

управител Condor Holiday LTD

Абонирайте се за нашия бюлетин

Дайте ни вашето име и e-mail за да ви изпращаме актуалните ни предложения.
Възползвайте се първи да разберете за най-добрите цени и условия за Вашето пътуване

Меню