Стара Загора, ул. Княз Борис 100, +359 882 889 222, +359 883 60 50 20, office@condorholiday.bg
Начало / Пътеписи / Коста Рика и Никарагуа - Божествената природа !!!

Коста Рика и Никарагуа - Божествената природа !!!

Сан ХосеСан Хосе
Тамариндо и плажовете муТамариндо и плажовете му
ПриродаПрирода
ПриродаПрирода
МонтевердеМонтеверде
ПриродаПрирода
АреналАренал
НикарагуаНикарагуа
ГранадаГранада

Здравейте, мили приятели, колеги и клиенти!
Моята традиция да ви запознавам с държавите, които посещавам, продължава с пълна сила.

Днес ще ви представя две от най-прелестните дестинации, които дълги години изучавах посредством National Geographic и винаги съм искал да посетя- Коста Рика и Никарагуа. Радвам се, че ми се отдаде възможност да направя това пътуване с една моя любима група туристи.
Та, ето моят кратък разказ…

Коста Рика, наричана още Богатият бряг в превод от испански ,се намира в Централна Америка. На изток граничи с Карибско море а на запад с Тихия океан. Това е една невероятно красива и натурална държава със световно богатство, представляващо едни от най-естествено запазените природни места на света. А какво по-пленяващо от действащи вулкани, джунгли, девствени плажове, екзотични животни и незастроени площи на фона на стреса в ежедневието и мястото, на което живеят много от нас?!

Но нека да започнем по същество.

 Сан Хосе

Столицата на Коста Рика и най-голям град- Сан Хосе има население от около 1,5 милиона, което заема голям процент от населението на държавата, което е почти 4 милиона. Градът се намира в централната част на Републиката, разположен между три недействащи вулкана и на почти еднакво разстояние от Тихия и Атлантическия океан.

Това е един доста интересен град, който на пръв поглед не впечатлява ,но след като се разходите из него и  усетите романтиката му, ще ви завладее веднага. 
Най- популярната забележителност , която можете да посетите в Сан Хосе, е Националния Театър.
В по-късните часове централната градска улица -„Калифорния“ ,която е най-известната нощна улица в столицата, привлича много посетители със своите барове и заведения, в които можете да разпуснете и усетите как се забавляват местните.

Трябва да се има предвид, че след 18:00 ч. , когато започва да се стъмнява, не е много препоръчително да излизате с много пари, бижута и скъпи вещи и да парадирате с тях, защото  случаите на кражби не са малко.


Тамариндо и плажовете му.

Тамариндо се намира на крайбрежието на Тихия Океан и привлича туристите с красивите си девствени плажове, нощен живот и уникална природа. Тамариндо също така е и един от топ курортите на Коста Рика и нещо като нашият Слънчев Бряг (като се вземе предвид нощният живот на тези курорти).

Плажната ивица в Тамариндо е все още „недокосната от човешка ръка“ като от единия до другия й край , при дължина около 7 км, е обградена от двете страни с река, в която има крокодили ( Спокойно, не се плашете! За последните 10 години има само един смъртен случай!). J

В курорта има доста заведения и дискотеки, както и едни от най-готините хотели в Коста Рика. Много хора ме питат, защо тихоокеанската част на Коста Рика е по-застроена от карибската? Обяснението е много лесно! В Коста Рика морската част не е така популярна, тъй като климата там не е така благоприятен заради теченията, които идват от Атлантическия океан. Плажовете не са хубави, защото са покрити са с водорасли  и плюс това няма толкова обширни пясъчни ивици.

Тамариндо е част от един от националните паркове на Коста Рика и застрояването е разрешено единствено и само, ако природата остане запазена с естествения си облик. Именно затова и в хотелите често може да видите много диви животни, като най-често се срещат маймуни, еноти, игуани, скорпиони и още много други.

Тамариндо е една от перлите в Коста Рика !!!

Националните Паркове на Коста Рика

Коста Рика сама по себе си е един национален парк ….Природата в цялата страна е защитена! Там нямате право да ловувате…в противен случай ви очаква затвор. Там не можете да късате цветя, защото отново ви очаква затвор…

Но нека ви запозная с двата най-популярни национални парка в Коста Рика –Монтеверде и Аренал .

Монтеверде или в превод зеленият връх, е уникално място и един от последните резервати с първични дъждовни гори… Облаците, които се застояват постоянно над склоновете, осигуряват постоянен източник на влага, която поддържа пищната зеленина, а и името на гората -облачна. Монтеверде е обитавана от повече от 100 вида бозайници, 120 вида влечуги и земноводни. Разнообразие от растения също  е огромно, част от което и орхидеи. В горите живеят и много хищници животни… за късмет не срещнахме такива! Има много хора, които отиват в Облачната гора и остават разочаровани от това, че не са могли да видят диви животи, но ние сме в естествената им среда, а не в зоологическа градина! Но нека продължим по същество.

Какво представлява парка? До този парк се стига по един изключително запомнящ се начин – минавайки през джунгли и покрай много действащи и недействащи вулкани. 

След като пристигнахме в Монтеверде, имахме възможност да посетим няколко забележителности…В Коста Рика популярно усещане е „Адвенчъра“ или казано по нашенски- приключение.

Тук ще се насладите на въжени мостове, които минават през целия парк и водят до място, където можете да видите много видове колибри (една от националните птици на Коста Рика).

След това ще имате възможност да изпитате едно от най- завладяващите усещания - Канопи Тур. Нека да ви обясня малко за този вид приключение.

Канопи тур е измислен в Коста Рика и представлява спускане с въжета между дърветата на парка. Най-дългото въже, по което се спускате, е 2 км на височина от около 600 фута.

След това имате спускане с въже „Тарзан“ на височина от 50 метра.

Всичко трае около 2 часа, а изживяването е неописуемо !!!!

Аренал – един от най-известните вулкани в Америка.

Дестинацията Аренал разкрива уникални гледки…Освен, че ще видите този внушаващ вулкан ( но само отдалеч, защото е опасен), ще се насладите и на много различни други природни забележителности, като например топлите извори на Аренал (мястото, откъдето излиза гореща вода, която преди това е преминала през вуклана). Тук може да релаксирате с часове.

След това задължително трябва да посетите и ареналските водопади, които са уникални по себе си! Това е едно от най-красивите места в Коста Рика.. Представете си от едната страна водопади, а от другата вулкан и вие между тях!

Аренал е впечатляващ !!!!

Население, култура и храна в Коста Рика .

 

Тук останах доста впечатлен от всяко едно от гореизброените.

Население.
Костариканци са типичните латиноамериканци –винаги готови за купон, но освен това и изключително религиозни и спокойни…..дори ПРЕКАЛЕЕЕЕНО спокойни! При тях всичко е Пура Вида ( термина има много значения, но най- често се използва като  „ Карай я спокойно!“ ).

Хората тук са много любезни и отворени към туристите – рядко се случва някой да те подмине без да ти се усмихне,  да те поздрави , дори  да танцува с теб. Хората са радостни и са щастливи с това, което имат.

Култура.
Както споменах ,костариканците са много религиозни хора и всяка неделя ходят на църква.

Отношенията между момче и момиче са много интересни- младите нямат право да се виждат повече от 2 часа и то между хора, ако нямат брак. Нямат право да спят в други къщи и това правило се спазва и до днес.

Коста Рика е доста богата държава- дори най-богатата в централна и южна Америка.

Минималната заплата е 800 $ ,а пенсиите са около 700 $ . Добре си живеят хората!

Там се намират клонове на големи компании , като НР и още много други. Костариканците не работят какво да е…А за всичко останало си имат…. никарагуанци (но за тях след малко).

Коста Рика няма армия, защото тя е била разпусната от един от президентите им, след като предишният е свален точно от армията, и в страх да не направят същото и с него, той ги освобождава от длъжност.

Коста Рика е най големият износител на кафе, банани и ананас. Малко хора знаят, че банана е донесен в Коста Рика от американец, който поставя началото на бизнеса с отглеждането и износа на банани в други държави и създава основата на този вид занаят.
 Същото се случва и с кафето. Преди да бъдат подсетени, предприемачите от Коста Рика са продавали кафето си на Чили, които са извършвали износ директно към Европа . Тогава един английски търговец е пристигнал в Коста Рика и предложил да изнася кафето директно към Европа. Търговецът е казал, че няма пари в момента да ги плати, но е обещал да плати стоката, когато се върне с парите, които е спечелил.

Костариканци се доверяват, а англичанина се връща след 6 месеца с много пари и осигурена работа за голям брой хора в страната. По този начин Коста Рика става един от най-големите износители на Кафе в света.

Храна

Традиционната храна в Коста Рика е ориз и боб! Да, точно така…не се шегувам! Както и в Куба, така и тук тези зърнени култури присъстват почти винаги на масата в комбинация с различни видове месо –пилешко, морски дарове, риба, телешко.

Консумацията на риба и морски дарове също е в огромни количества- като най-предпочитани са риба тон, риба меч, риба джак. 
Ако посетите страната определено няма да останете гладни! А и хората там обичат да си похапват.

 

Никарагуа – изненадата.

Сега ще ви представя една много изненадваща дестинация- Никарагуа.

Въпреки, че имах само един ден (за съжаление) да посетя тази държава, разбрах, че имам пряко влечение към нея.

Това е едно уникално място!

Пътуването започна с ранно преминаване през границата.

 Имаше освен страшно много  туристически и местни автобуси, така и товарни камиони. Чакахме около 2 часа общо за двете граници, но си заслужаваше.

От Коста Рика към Никарагуа се преминава по трудно- както напускането, така и на влизане в държавата става по-бавно. Влизането в Никарагуа е по- бързо и спокойно. На самата граница е като на пазара в Истанбул-пълно е със сергии,  като всеки идва да ти предлага нещо...но на цени с пъти по-ниски от тези в Коста Рика.

Стандарта на живот в Коста Рика е много по-висок отколкото в  Никарагуа. Дори тока, който се произвежда в Коста Рика и се изнася за Никарагуа, е по-евтин в Никарагуа ( но ние сме вече запознати с това, защото и в България е така).

При навлизането в Никарагуа очаквах мръсотия, но напротив! Първо- на всяка крачка имаше военни, които проверяваха, дали всичко е наред и второ-  толкова подредено и зелено място не бях виждал!

Оттам потеглихме за колониалния и първи град в Никарагуа- Гранада. По пътя видяхме най-голямото езеро в Централна Америка – „Никарагуа“ и второто най-голямо –„Манагуа“.  Освен това видяхме много защитени паркове, вулкани, като на места проподата беше дори по-красива от тази в Коста Рика!

Пристигнахме в Гранада, както казах колониален испански град,открит от Франсиско Ернандес де Кордоба, който е бил испански конквистадор

Там се качихме на колесници и обиколихме целия град, като направихме почивка при голямата фабрика за пури в града, видяхме старата Катедрала и се качихме на кулата, за да видим гледката към целият град и вулкана.

След това ни оставиха на брега на езерото Никарагуа, където си направихме страхотни снимки.

От там потеглихме към вулкана Масая- едно наистина уникално място, което си струва да посетите! Вулкана е действащ и  е един от малкото, където може да видите течаща лава. Масая е изригвал няколко пъти в миналото, като последното е било през 1980 година.

При върха имахме право да стоим не повече от 10 минути, заради опасните газове, които излизат от кратера.

След това слезнахме в град Масая, който е много интересен и красив. Там обядвахме и си купихме сувенири на цени, пъти по-ниски от Коста Рика.

Тръгнахме от град Масая и след 10 минути каране пристигнахме в местността Апойо- селце известно с отглеждането и търговията на цветя. Също така там се намира и езерото Апойо, което се е образувало от стар кратер и с дълбочина от 70 метра. Гледката е невероятна! След кратък престой тръгнахме отново за Коста Рика…

Никарагуа със сигурност е страна, в която ще се върна отново!

 

Обобщение.

След това пътуване, мога да кажа, че това са две от най- красивите места, на които съм бил! Там оставих част от сърцето си завинаги. Комбинацията от тези държави ще ви позволи да опознаете истинската натура и истинската латинска Америка.

Вече може да посетите през Октомври тези уникални две дестинации с Кондор Холидей офертата може да видите тук : Коста Рика и Никарагуа „Тропически рай между два океана”

 PURA VIDA !!!!!!!

Тодор Иванов

Управител

Кондор Холидей ООД

Снимки личен архив.

Всички права запазени.

 

Абонирайте се за нашия бюлетин

Дайте ни вашето име и e-mail за да ви изпращаме актуалните ни предложения.
Възползвайте се първи да разберете за най-добрите цени и условия за Вашето пътуване

Меню