Kaбо Верде -"No stress"" в Райските острови

Здравейте, мили приятели и колеги,

 

Традицията продължава…

Днес ще ви представя една доста непозната за българския пазар, но наложена вече от нас дестинация – Кабо Верде.

 

Кабо Верде е островна държава, намираща се в Атлантическия океан на запад от Африка. Архипелагът се състои от десет големи острова и пет по-малки необитаеми островчета с вулканичен произход, разположени на около 500 км от западните брегове на Африка.

 

Днес ще ви представя няколко от островите, които предлагаме и които посетих.

 

Започваме с основния туристически остров – Сал.

Остров Сал има площ от 216 кв. км, като е дълъг 35 и широк 12км. Островът е обитаван от около 35 000 жители, като това е една от най-новите световни туристически дестинации. Предразполага за почивка целогодишно, като няма сух или дъждовен период, а температурата през цялата година е около 28 градуса.

 

Плажовете на Санта Мария

Санта Мария е най-известният курорт на остров Сал, популярен с уникалните си плажове с широките, златисти и фини пясъци. Там се намират и едни от най-хубавите хотели на острова и като цяло на Кабо Верде.

Нощният живот в Санта Мария е изключително разнообразен и интересен. Животът кипи всекидневно по 24 часа – винаги всичко е отворено. Тук наистина ще се забавлявате и ще релаксирате едновременно.

 

Култура

Кабо Верде е напълно различна от всички други африкански държави. Тук мотото на всеки един жител е „No stress“. Всичко е толкова спокойно, че дори и да искаш да се ядосаш, това няма как да се случи. Хората са толкова усмихнати и приветливи, че дори малката възможност да се изнервиш се свежда до нула. Хората в Кабо Верде са бедни, но щастливи, радвайки се и на малкото, което имат.

Много често можете да видите възрастни жени, които носят вода върху главата си. Това е така, защото много от семействата до ден днешен нямат течаща вода и канализация.

На всякъде по улиците може да видите хора, които танцуват на различна африканска музика, забавлявайки се с туристите. Подчертавам – те не го правят за пари, както по много други дестинации, а само и изцяло за забавление.

Храната в Кабо Верде е основана изцяло на прясна риба, ориз и боб.

Търговията на местните е свързана изцяло с риболов, а рибата е на изключително ниски цени. /За пример, килограм риба тон там ви струва между 2 и 4 долара./

 

Природа

Кабо Верде е една от държавите, която има тотално различна природа по целия архипелаг.

На остров Сал, който е един от най-вулканичните острови на Кабо Верде, не можете да видите тропическа природа. Всичко е във вулканични хълмове и пустинни местности /аз бях изключително приятно изненадан от този тип природа/. На много места може да видите типични пустинни оазиси, вулканични образувания и самотни девствени плажчета.

Не така стоят нещата на другите два острова, които от скоро предлагаме – Сао Висенте и Санто Антао.

Сао Висенте – това е културната част на Кабо Верде. Също е вулканичен, но може да видите много музеи от времето на португалската колония, както и да изкачите един от големите върхове – Монте Верде. Това е островът, на който ще опознаете културата на Кабо Верде.

Остров Санто Антао е известен със своите изключително гъсти тропически гори, вулкани и невероятни гледки. Тук може да се насладите на един остров, недокоснат от масовия туризъм. Санто Антао ще ви пренесе в една красива приказка.

 

Забележителности

На остров Сал има няколко интересни места, които трябва задължително да посетите.

Първото са едни от най-известните солници - „Pedra de Lume“. Името на остров Сал идва от „сол“. Когато португалците завладяват Кабо Верде от тук са изнасяли сол за цяла Европа. „Pedra de Lume“ е единственият солник в света, който се намира в кратер на вулкан. Там е образувано и натурално солно езеро, където всеки един от вас може да се потопи и да си направи СПА. /Приятели, това е уникално изживяване. Препоръчвам ви го!/

„Синьото око“ – Буракона. Това е невероятна морска пещера и лагуна, от където слънцето прави уникален природен феномен – лъч светлина, отразен във водата, обрисува синьо око.

Може да посетите столицата на остров Сал – Еспаргос, където да се разходите из тесните типично африкански улички, да отидете до пристанищния град Палмейра и да се запознаете с местните рибари, да купите типични сувенири от Кабо Верде /не сенегалски, а оригинални/.

Близо до Санта Мария може да посетите и известния „Черен плаж“ с уникалния си черен пясък.

 

Обобщение

За мен, както и за много от нашите клиенти, Кабо Верде е един все още нешлифован диамант. Изключителната култура, девствената природа и чувството на спокойствие не могат да се заменят с никоя друга дестинация. Девизът на Кабо Верде е „No stress“и наистина трябва да се обедите, че е така.

Препоръчвам тази дестинация на хора, които не искат да се сблъскват с масовия туризъм и искат да се почувстват като в приказка. Ние от Кондор Холидей имаме удоволствието и щастието да предложим на нашите клиенти тази дестинация. Не се колебайте да ни потърсите!

Офертите може да ги намерите тук : Кабо Верде 2017

 

 NO STRESS !!!!!!!

Тодор Иванов

Управител

Кондор Холидей ООД

Снимки личен архив.

Всички права запазени.

 

Кабо Верде